• Home /Exam Details (QP Included) / Promotional Scope From W.B.C.S. To IAS- Indian Administrative Service
  • Promotional Scope From W.B.C.S. To IAS- Indian Administrative Service
    Posted on August 9th, 2018 in Exam Details (QP Included), Structure of Exam
    Tags:

    Promotional Scope From W.B.C.S. To IAS- Indian Administrative Service

    Few Years back, the Central Govt. proposed a system of Promotion from WBCS to IAS. Read this article Promotional Scope From W.B.C.S. To IAS- Indian Administrative Service to know about it.

    Q 1. What is the main function of the All India Services (AIS) Branch?
    Answer – The main function of the All India Services Branch of the
    Commission is to assist the Commission in induction of State Services Officers
    into the All India Services through Promotion or by Selection.

    Q 2. Does the AIS Branch deal with the regular promotion
    cases/disciplinary cases/other service matters of the All India Services?
    Answer – No. AIS branch deals only with appointment by promotion of State
    Civil Service (SCS)/State Police Service (SPS)/State Forest Service (SFS)
    Officers to the Indian Administrative Service (IAS)/Indian Police Service
    (IPS)/Indian Forest Service (IFS) respectively and appointment by Selection of
    Non-State Civil Services (NSCS) Officers to the IAS.

    Q 3. What are the different modes of recruitment to the All India
    Services?
    Answer – There are two modes of recruitment to the All India Services;
    (i) Direct Recruitment: Through the Civil Services Examination for IAS
    and IPS and the Indian Forest Service Examination for the IFS. These
    Examinations are conducted by UPSC.
    (ii) Promotion/Selection: By way of promotion of the SCS/SPS/SFS
    officers to the respective All India Service and by way of selection of
    Non-State Civil Services (NSCS) Officers to the IAS.

    Q 4. What is the quantum of promotion quota?
    Answer – The number of persons recruited by way of promotion/selection in
    any State or group of States shall not, at any time, exceed 33.33% of the total
    cadre strength of the All India Service in that State or group of States.

    Q 5. Is there any restriction on the number of Non-State Civil Service
    (NSCS) Officers who can be inducted into the IAS in a given year?
    Answer – For any State or group of States, the number of persons recruited by
    way of selection shall not at any time exceed 15% of the number of persons
    recruited against promotion quota which is 33.33% of the cadre strength.
    Q 6. What are the Rules and Regulations governing the promotions to the
    Indian Administrative Service (IAS), Indian Police Service (IPS) and
    Indian Forest Service (IFS)?
    Answer – Promotions to the three All India Services viz. IAS, IPS and IFS are
    governed under the respective Recruitment Rules viz. Indian Administrative
    Service (Recruitment) Rules 1954, Indian Police Service (Recruitment) Rules
    1954 and Indian Forest Service (Recruitment) Rules 1966 and the respective
    Promotion Regulations viz. IAS (Appointment by Promotion) Regulations 1955,
    IPS (Appointment by Promotion) Regulations 1955 and IFS (Appointment by
    Promotion) Regulations 1966. The selection of Non-State Civil Service (NSCS)
    Officers for appointment to IAS is governed by the IAS (Appointment by
    Selection) Regulations 1997. Copies of these Recruitment Rules and
    Promotion Regulations are hosted by Government of India, Department of
    Personnel & Training (DoP&T) on their Website www.persmin.gov.in.

    Q 7. What are the eligibility conditions for consideration for promotion to
    All India Services?
    Answer – In terms of the provisions of Promotion Regulations, a State
    Civil/Police/Forest Service Officer is eligible to be considered for promotion to
    IAS/IPS/IFS, provided on 1st January of the year for which the Select List is to
    be prepared, if he/she-
    (a) is a member of the State Civil/Police/Forest Service, as the case
    may be; and
    (b) has completed not less than eight years of continuous service
    (whether officiating or substantive) in the post of Deputy Collector
    or in any other post or posts declared equivalent thereto by the
    State Government for IAS/ Deputy SP or in any other post or
    posts declared equivalent thereto by the State Government for
    IPS/ post(s) included in the State Forest Service for IFS; and
    (c) is confirmed in the State Service; and
    (d) is within the zone of consideration which is equal to three times
    the number of vacancies in the order of seniority; and
    (e) has not attained the age of 54 years (The cut-off age has been
    increased to 56 years which shall come into effect from the
    Select List of 2015, that is for the vacancies which may arise
    between 01.01.2015 and 31.12.2015, as per the amendments to
    the IAS/IPS/IFS Promotion Regulations dated 17.03.2015 and
    the clarification issued vide OM No. 14015/30/2015-AIS-I dated
    20.03.2015 by the Department of Personnel & Training,
    Government of India).

    Q 8. What are the eligibility criteria for consideration for selection of Non-
    State Civil Service Officers to the Indian Administrative Services?
    Answer – In terms of the provisions of IAS (Appointment by Selection)
    Regulations 1997, a Non-State Civil Service Officer is eligible to be considered
    for selection to the Indian Administrative Service, provided he/she-
    (a) is of outstanding merit and ability; and
    (b) holds a Gazetted post in a substantive capacity; and
    (c) has completed not less than 8 years of continuous service under
    the State Government on the first day of January of the year in
    which his/her case is being considered in any post which has
    been declared equivalent to the post of Deputy Collector in the
    State Civil Service; and
    (d) has not attained the age of 54 years on the 1st day of the
    January of the year for which the Select List is to be prepared.
    (The cut-off age has been increased to 56 years which shall
    come into effect from the Select List of 2015, that is for the
    vacancies which may arise between 01.01.2015 and 31.12.2015,
    as per the amendments to the IAS Selection Regulations dated 17.03.2015 and the clarification dated 20.03.2015 issued thereto
    by the DoP&T, Government of India).

    Q 9. What is the crucial date for reckoning the eligibility of Officers for
    the vacancies of a particular year?
    Answer – The crucial date for reckoning the eligibility of Officers for inclusion
    in the zone of consideration is to be taken as the 01st January of the year in
    which the promotion quota vacancies arise.

    Q 10. What is the notional date for reckoning the availability of the
    eligible Officers?
    Answer – The notional date for reckoning the availability of eligible Officers in
    the State Services for consideration for promotion is to be taken as 31st
    December of the vacancy year.
    Q 11. Who are the Cadre Controlling Authorities for the IAS/IPS/IFS?
    Answer – The Central Government is the Cadre Controlling Authority for the
    three All India Services. In terms of the provisions of the respective
    IAS/IPS/IFS Promotion Regulations, the Central Government means Ministry
    of Personnel, Public Grievances & Pensions, Department of Personnel &

    Training for IAS, Ministry of Home Affairs for IPS and Ministry of Environment,
    Forests & Climate Change for IFS. The vacancies to be filled under the
    Promotion Quota for each year are determined by the Central Government in
    consultation with the respective State Government and the final appointments
    are also made by the Central Government.

    Q 12: Who does play the role of State Government for Union Territories
    (UT)?
    Answer – For promotions to UT segment of Joint AGMUT Cadre the State
    Government means Ministry of Home Affairs for IAS and IPS and the Ministry
    of Environment, Forests & Climate Change for IFS.
    Q 13. What is the role of the UPSC in promotion/selection to the All India
    Services?
    Answer – Once the vacancies for promotion/selection to the All India Services
    have been determined by the respective Cadre Controlling Authorities in
    consultation with the State Governments concerned, the State Government
    forwards the proposal for promotion/selection for the relevant year(s) to the
    Commission through the Single Window System.
    Thereafter, the proposal is examined by the Commission in detail and
    deficiencies, if any, are communicated to the State Government concerned for
    rectification of such deficiencies. After the proposal is complete in all respects,
    the meeting of the Selection Committee is convened by the Commission for
    preparation of a list of Officers as are suitable for promotion/selection. Upon
    receipt of the observations of the State Government and the Central
    Government on the recommendations of the Selection Committee, as required
    under relevant Regulations of respective Promotion/Selection Regulations, the
    recommendations of the Selection Committee are placed before the
    Commission for approval. The list as finally approved by the Commission
    forms the Select List of the members of the State Service Officers.
    Appointments to the All India Services are then made by the respective Cadre
    Controlling Authorities.
    Q 14. What are the documents required to be sent by the State
    Government while sending proposals to the Commission for convening
    the Selection Committee Meetings?
    Answer – a) Latest Seniority List duly notified.
    b) Eligibility List(s) of Officers to be considered.
    c) Integrity Certificate duly signed by the Chief Secretary.
    d) Statement of Disciplinary/Criminal proceedings pending against
    the Officers with date of issue of charge sheet/filing in the Court
    of law.
    e) Statement of adverse remarks in the ACRs – which are yet to be
    communicated; ACRs communicated but the time limit to
    represent is not yet over; a representation against the adverse
    remarks is submitted but decision of the State Government is
    pending.
    f) Statement of penalties imposed during the last 10 years with brief
    particulars, date of penalty and the currency period of penalty.
    g) Statement of Court cases having a bearing on the preparation of
    the Select List.
    h) Complete ACR dossiers containing original ACRs with ‘Non
    Recording Certificates’ indicating valid reasons for missing
    ACRs.
    i) A statement of available ACRs with reasons for missing ACRs.
    Q 15. When can a meeting of the Selection Committee for a particular
    year be convened for promotion to IAS/IPS/IFS?
    Answer – A meeting of the Selection Committee for the vacancies of a
    particular year can be convened at any time after the vacancies have been
    determined by the Central Government, provided a proposal, complete in all
    respects, is furnished by the State Government concerned to the Commission.
    However, Commission advises the State Governments from time to time, to
    complete this exercise as early as possible during the year.

    Q 16. What is the composition of the Selection Committee?
    Answer – Composition of the Selection Committee is specified in the Schedule
    of the Promotion Regulations which are available on Website of Government of
    India, Department of Personnel & Training (DoP&T) viz. www.persmin.gov.in.
    The absence of a Member, other than the Hon’ble Chairman or Hon’ble
    Member of the Commission, shall not invalidate the proceedings of the
    Committee if more than half of the members of the Committee have attended
    the Meeting.

    Q 17. What is a Select List?
    Answer – The list of the Officers recommended for induction into the All India
    Services for a particular year vacancy by the Selection Committee forms the
    Select List for that year after it is finally approved by the Commission in terms
    of the relevant provisions of the Promotion/Selection Regulations. The number
    of officers in the Select List cannot exceed the number of vacancies notified for
    that year by the Cadre Controlling Authority concerned.
    Q 18. Whether year-wise Select Lists can be prepared if the Selection
    Committee does not meet for a year?
    Answer – Yes, in case, the Selection Committee Meeting could not be held by
    31st December of the previous year(s), year-wise Select Lists can be prepared
    as and when the Selection Committee meets again, in terms of proviso to
    Regulation 5(1) of the Promotion Regulations.

    Q 19. What is the validity period of the Select List?
    Answer – In terms of Regulation 7(4), the validity period of the Select List is up
    to 31st December of the year in which the Selection Committee Meeting is held
    or 60 days after the Select List is approved by the Commission, whichever is
    later.
    Q 20. An Officer has retired from the service/expired. Can he/she still be
    considered for inclusion in the Select List?
    Answer – Yes. If an Officer was eligible for the Select List of a particular year
    and also available for consideration on the 31st December of that year, he/she
    will be considered for inclusion in the Select List for that year even if he/she
    has retired from the service / expired in the meanwhile. For example, if an
    officer who was eligible for the Select List of 2010, retired/expired in, say, 2012
    and the Selection Committee Meeting was conducted in 2013, this Officer
    would be considered for the Select List of 2010 as he was available for
    consideration on 31st December of the vacancy year, which is 2010.

    Q 21. Is there any provision to give extended Panel in lieu of officers
    included in the Select List who are retired or not available for
    appointment by promotion?
    Answer – No.

    Q 22. Can an Officer whose representation for expunction of adverse
    remarks from his ACRs is pending with State Government be included in
    the Select List?
    Answer – Yes, if he is otherwise found suitable by the Selection Committee by
    ignoring such adverse remarks. However, his inclusion will be provisional
    subject to expunction of such adverse remarks in terms of proviso to
    Regulation 5(5).
    7
    Q 23. Can the Officers against whom disciplinary proceedings/ criminal
    proceedings are pending, be included in the Select List? What will be the
    position if they are subsequently exonerated? Will ‘Sealed Cover
    Procedure’ be followed in their cases?
    Answer – Yes, they can be included provisionally if otherwise found suitable.
    However, in the event of their exoneration or if the conditions leading to their
    provisional inclusion no longer subsist, their names can be made unconditional
    by the Commission in the Select List provided a proposal is received from the
    State Government within the validity period of the Select List. There is no
    ‘Sealed Cover Procedure’ in promotions to the All India Services.
    Q 24. Whether an eligible Officer whose Integrity Certificate has been
    withheld by the State Government can be included in the Select List
    (other than Non-SCS category)?
    Answer – Yes, the name of the Officer, whose Integrity Certificate has been
    withheld by the State Government may be included in the Select List by the
    Selection Committee provisionally, subject to grant of Integrity Certificate, if
    the Selection Committee finds the Officer otherwise suitable for promotion on
    the basis of an overall assessment of his/her ACRs.

    Q 25. Whether an Officer whose integrity certificate is withheld by the
    State Government or against whom disciplinary/ criminal proceedings
    are pending is eligible to be considered for selection to IAS (Non-SCS)?
    Answer – No.
    Q 26. When can a disciplinary/criminal proceedings be treated as
    pending against an Officer?
    Answer – A disciplinary/ criminal proceedings shall be treated as pending only
    if a charge sheet has been issued to the Officer or filed in a Court as the case
    may be.

    Q 27. What is meant by the categorization of Officers by the Selection
    Committee Meeting?
    Answer – In accordance with Regulation 5(4) of the Promotion Regulations,
    the Selection Committee shall classify/categorize the eligible Officers as
    ‘Outstanding’, ‘Very Good’, ‘Good’ and ‘Unfit’ as the case may be on an
    overall relative assessment of their service records.

    Q 28. Is there any ‘bench mark’ grading, like in DPCs, in the preparation
    of the Select List?
    Answer – No. There is no concept of ‘bench mark’ or assessment as ‘fit/unfit’
    in the preparation of Select List by the Selection committee. The Select List is
    prepared by including the required number of names first from amongst the
    Officers finally classified as ‘Outstanding’ then from amongst those similarly
    classified as ‘Very Good’ and thereafter from amongst those similarly
    classified as ‘Good’ and the order of names, inter-se, within each category are
    in the order of their seniority in the State Service.

    Q 29. What records are assessed by the Selection Committee?
    Answer – The Selection Committee makes an assessment of the ACRs (and
    other service records) of the eligible Officers furnished by the State
    Government with special reference to the performance of the Officer during the
    last five years including the vacancy year.

    Q 30. In case of unavailability of ACR of a year within the matrix of five
    preceding years, how is the assessment done by the Selection
    Committee?
    Answer – As the overall assessment of the Officer cannot be withheld because
    of non-availability of ACRs, the Selection Committee makes the categorization
    on the basis of available ACRs. Thus, where one or more ACRs of an Officer
    have not been written for a year or more on account of his/her being on leave,
    training or because no officer supervised his/her work for more than three
    months or for any other valid reason during the relevant period, the Selection
    Committee consider the ACRs of the years preceding the period of five years.
    Q 31. How are the assessments made by the Selection Committee?

    Answer – Selection Committee is independent to make its own assessments.
    The Hon’ble Supreme Court have also upheld this power of the Selection
    Committee vide their judgments in UPSC Vs H.L. Dev and Others [1988 SC
    1069] and UPSC Vs K. Rajaiah and Others [2005 10 SCC 15]. The detailed
    internal guidelines, framed by the Commission in this regard, are hosted on the
    website of UPSC at www.upsc.gov.in.

    Q 32. An Officer has been graded differently by his Reporting Authority
    and Reviewing/Accepting Authority. Will the Selection Committee take
    the lower grade for assessment?
    Answer – No. The Selection Committee make their own assessment while
    assessing an Officer’s ACR. If the Reviewing Authority or the Accepting
    Authority, as the case may be, has differed from the assessment made by the
    Reporting Officer or the Reviewing Authority, as the case may be, the remarks
    of the latter authority are taken as the final remarks for the purpose of
    assessment provided it is apparent from the relevant entries that the higher
    authority has come to a different assessment consciously after due application
    of mind.

    Q 33. Can the Selection Committee differ with the overall grading
    indicated in the ACRs?
    Answer – Yes, the Selection Committee is a high powered statutorily
    constituted Committee and is vested with the power to make an independent
    assessment of the service records and ACRs of the Officers. The grading
    awarded by the Committee is based on the attributes indicated in various
    columns of the ACRs and at times may be at variance with the overall grading
    recorded in the ACR by the Reporting Officer/Reviewing Officer/Accepting
    Officer. The Hon’ble Supreme Court in their judgment in the case of K. Rajaiah
    [2005 10 SCC 15], have also held that the Selection Committee is not bound
    by the overall grading recorded in the ACRs.
    Q 34. Does the Selection Committee follow the DPC guidelines issued by
    the Government of India, DOP&T?
    Answer – No. The Selection Committee makes the assessments in terms of
    the provisions of the Promotion Regulations as per the guidelines of the
    Commission. The Hon’ble Supreme Court in their judgment dated 13.12.2007
    in Civil Appeal No. 5883-5891 of 2007 filed by Shri M.V. Thimmaiah & Ors. Vs.
    Union Public Service Commission & Others have upheld the guidelines of the
    Commission for making the assessment of service records by the Selection
    Committees constituted under the Promotion Regulations. The Court have
    observed as under:

    “Therefore, in view of the catena of cases, courts normally do not sit in
    the court of appeal to assess the ACRs and much less the Tribunal can
    be given this power to constitute an independent Selection Committee
    over the statutory Selection Committee. The guidelines have already
    been given by the Commission as to how the ACRs to be assessed and
    how the marking has to be made. These guidelines take care of proper
    scrutiny and not only by the Selection Committee but also the view of
    10
    the State Government are obtained and ultimately the Commission after
    scrutiny prepare the final list which is sent to the Central Government for
    appointment”.
    Q 35. How is the case of a provisionally included Officer considered
    while preparing year-wise Select Lists for more than one year?
    Answer – While preparing year-wise Select Lists for more than one year
    pursuant to the 2nd proviso to Sub-Regulation (1) of the Promotion
    Regulations, the officer included provisionally in any of the Select List so
    prepared, shall be considered for inclusion in the Select List of subsequent
    year in addition to the normal consideration zone and in case he is found fit for
    inclusion in that Select List also on a provisional basis, such inclusion shall be
    in addition to the normal size of the Select List determined by the Central
    Government for such year.
    Q 36. Can an Officer be assessed as ‘unfit’ on the basis of a
    disciplinary/criminal proceedings pending against him?

    Answer – No. An Officer can be declared ‘unfit’ only if the Officer has been
    imposed with a penalty which renders him unfit on overall assessment and not
    merely on basis of a disciplinary/ criminal proceedings pending against him.
    However, in case of disciplinary/criminal proceedings being pending against an
    Officer, he/she is to be included in Select List provisionally, if otherwise found
    fit, subject to clearance in the disciplinary/criminal proceedings.
    Q 37. What is the date from which the currency of a penalty is taken?
    Answer – The currency of penalty is taken from the date on which it is
    imposed to the date it ceases to be in force.
    Q38. Will the penalty render an Officer ‘unfit’ for inclusion in a Select List
    if the offence was committed prior to the Assessment Matrix of five
    preceding years but currency of penalty flows into the Assessment
    Matrix?
    Answer – Yes. Suppose, an offence was committed by an Officer in the year
    2000 but the penalty was imposed in 2008 and he/she was included in the
    zone of consideration for the Select List of 2010, he/she would be rendered
    ‘unfit’ as the currency of the penalty flows into the Assessment Matrix which
    spans from 2005-06 to 2009-10.

    Q 39. Suppose the Selection Committee Meeting for preparation of yearwise
    Select Lists of 2012 & 2013 was held in June 2014 and a penalty was
    imposed on one of the eligible Officers in, say, March 2014. Will the
    Officer be rendered ‘unfit’ for inclusion in the Select Lists?
    Answer – Yes. If the currency of the penalty flows into the SCM year, which is
    2014 in this case, the Officer would be graded as ‘Unfit’ in the overall
    assessment for all the Select Lists being prepared.
    Q 40. How is the penalty of ‘Censure’ treated while making assessments?
    Answer – The Selection Committee, while preparing the Select List(s), may
    take into account the effect of ‘Censure’ as under:
    (a) If the date of imposition of the ‘Censure’ falls within any of the years in the
    Assessment Matrix, the Committee would categorize the Officer as ‘Unfit’ for
    the year in which it is imposed for the first Select List prepared in which he is
    eligible to be considered.
    (b) If the date of imposition of the ‘Censure’ is subsequent to the last year in
    the Assessment Matrix, and upto the date of the Selection Committee meeting
    (SCM), the Committee would categorize the Officer as ‘Unfit’ in the overall
    assessment for the first Select List prepared in which he is eligible to be
    considered.
    (c) The penalty of ‘Censure’ would be ignored for the subsequent Select Lists
    for which the Officer may be eligible to be considered.

    Q 41. Is there any supersession in the promotion to the All India
    Services?
    Answer – Yes. In terms of provisions of Regulation 5(4) and 5(5) {5(3AA) and
    5(4) for IFS} of Promotion Regulations, the selection for promotion to the All
    India Services is on the basis of merit.
    Q 42. For selection of Non-SCS Officers for appointment to IAS, what is
    the weightage of ACRs and interview?
    Answer – It is 50:50. However, a minimum of 50% marks in each segment
    would be required to qualify for inclusion in the Select List.
    Q 43. Is there a provision for preparation of year-wise Select Lists in
    respect of appointment by selection of Non-SCS Officers?
    Answer – No. The process of selection of Non-SCS Officers terminates at the
    end of the calendar year succeeding the vacancy year. If the Selection
    Committee Meeting could not be held by the end of that calendar year, the
    vacancy ceases to exist for Non-SCS Officers and, thereafter, for that
    particular year, no Meeting is possible.

    Q 44. Is there any reservation for Scheduled Caste(SC)/Scheduled Tribe
    (ST)/Other Backward Classes (OBC)/ Physically Handicapped (PH)
    categories in the appointment by promotion/selection to the All India
    Services?
    Answer – No. There is no provision for reservation for any category of persons
    in the Promotion/Selection Regulations which govern the
    promotions/selections to the All India Services.
    Q 45. Can minutes of the Selection Committee Meeting be disclosed
    under RTI Act?
    Answer – Yes, the minutes of the Selection Committee Meeting can be
    disclosed under the Right to Information Act, 2005.

    Q46. Can the year-wise assessment sheet be disclosed under RTI Act?
    Answer – No. The year-wise assessment sheet cannot be disclosed.
    However, in pursuance of the Interim Order passed by the Hon’ble Delhi High
    Court in the case of UPSC Vs Madhu Khare, the Commission has decided
    that the year-wise assessment of the individual concerned only can be
    revealed to him/her if specifically asked for under the Right to Information Act,
    2005.

    Q 47. Is there provision for review of the Select Lists already approved
    and acted upon subsequently due to change of seniority in the State
    Service, change of records viz. expunction of adverse remarks,
    exoneration from disciplinary/criminal proceedings, setting aside of
    penalties etc.?
    Answer – No. There is no provision in the Promotion Regulations for review of
    Select Lists for promotion to the All India Services for any reason whatsoever.
    A Select List can be reviewed only on specific directions of the Court.
    Q 48. Can any Officer who has expressed his/her unwillingness to be
    appointed to the All India Services be included in a Select List?
    Answer – If any Officer has been included for the first time in the zone of
    consideration, he/she shall be considered for inclusion in the Select List.
    However, the Committee shall not consider the case of such member of the
    State Civil Service who had been included in an earlier Select List and had
    expressed his/her unwillingness for appointment to the All India Service.
    However, he/she shall be considered for inclusion in the subsequent
    Select List, if before the commencement of the year, he/she applies in writing,
    to the State Government expressing his/her willingness to be considered for
    appointment to the Service.

    Q 49. What is the procedure for declaring an Officer included
    provisionally in the Select List as ‘unconditional’?
    Answer – The State Government has to forward a specific proposal to
    declare provisionally included Officer in the Select List as ‘Unconditional’, to
    the Commission during the period when the Select List is in force. The
    Commission shall decide the matter within a period of forty-five days or before
    the date of meeting of the next Selection Committee, whichever is earlier and if
    the Commission declares the inclusion of the provisionally included Officer in
    the Select List as unconditional and final, the appointment of the concerned
    Officer shall be considered by the Central Government.
    Q 50. Can the Commission make any changes in the Select List after
    receiving comments from the State Government?
    Answer – If the Commission considers it necessary to make any changes in
    the list received from the State Government, the Commission shall inform the
    State Government and the Central Government of the changes proposed and
    after taking into account the comments, if any, of the State Government and
    the Central Government, may approve the list finally with such modifications, if
    any, as may, in its opinion, be just and proper.

    Th know the present system of Exam for Promotional Scope From W.B.C.S. To IAS- Indian Administrative Service Click here IAS Promotion Concept.

    Our own publications are available at our webstore (click here).

    For Guidance of WBCS (Exe.) Etc. Preliminary , Main Exam and Interview, Study Mat, Mock Test, Guided by WBCS Gr A Officers , Online and Classroom, Call 9674493673, or mail us at – mailus@wbcsmadeeasy.in
    Visit our you tube channel WBCSMadeEasy™ You tube Channel
    Please subscribe here to get all future updates on this post/page/category/website
    WBCS Feedburner Subscription

    WBCS Feedburner Subscription 2019 2019 2019